Video szerkesztő programok

A videó szerkesztés ma már nem csak a tévések, illetve profik szórakozása, hanem egy mindenki által elérhető lehetőséggé vált. A legtöbb videó eredeti felvétele nem élvezhető, ezért meg kell vágni, effektezni kell, össze kell kombinálni különböző képkockákat, hangot kell alá tenni stb. A jó videó vágás gyakorlást igényel, ezt ingyenesen otthon a saját számítógépünkön megtehetjük az ingyen letölthető videó vágó programokkal.

A cikkben a videó szerkesztő programok bonyolultságban és erőforrásigényben sorba vannak rendezve. Tehát ha régi számítógéped van, vagy egy olcsóbb/egyszerűbb laptop, akkor nem érdemes egyből a Resolve 17-tel kezdeni, mert elmegy a kedved amíg tölt a gép, vagy el sem indul.

Elsőként a Windows Videoszerkesztővel, vagy a Shotcut-tal érdemes kezdeni, ha letölthető programban gondolkodsz.

Csak ezután érdemes egy Hitfilm-et vagy DaVinci Resolve 17-et elkezdeni használni.  

A video szerkesztésben a videó felbontása alapvetően meghatározza a gépigényt. Ugyanaz a program egy SD minőségű videót sokkal gyengébb számítógépen képes kezelni, mint egy HD vagy 4K videót. A pontos gépigényekről az egyes video szerkesztő programok részletes leírásában írok. Javaslom, hogy legalább 4GB RAM legyen a számítógépedben, több magos processzor és SSD merevlemez, vagy újabb HDD merevlemez. Kezdj 720p felbontással, mielőtt HD vagy 4K minőséget akarsz, kivéve, ha erős számítógéped van.

Video szerkesztő programok

Én egy 2012-ben gyártott Dell laptopot használok, amiben 4 GB RAM, SSD és egy CORE i5 2520M processzor van. Ezen a Hitfilm és a DaVinci Resolve el sem indul.

Ha még nem használtál video szerkesztő programokat eddig, akkor zavarba ejtő lehet a rengeteg felsorolt program.